top of page

Αεροπλοΐα: Υπό πίεση σε μια στιγμή αυξημένης ζήτησης




Πώς επηρεάζει την αεροπορική βιομηχανία η μειωμένη προσφορά νέων αεροσκαφών


Σε μια περίοδο, όπου τα επιτόκια και ο πληθωρισμός έχουν φτάσει ή/και ξεπεράσει τα πιο ψηλά τους επίπεδα, η ζήτηση για ταξίδια παραμένει σε ψηλά επίπεδα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, οι παραγγελίες αεροσκαφών να έχουν φτάσει τις 16 χιλ. ένα αριθμό ρεκόρ, ξεπερνώντας, κατά 800 αεροσκάφη την προηγούμενη χρονιά με τις υψηλότερες παραγγελίες να έχουν γίνει, το 2018.


Αυτή τη στιγμή υπάρχει έλλειψη στην προσφορά αεροσκαφών λόγω της μειωμένης παραγωγής από τους κύριους κατασκευαστές, ακολουθώντας τις μεγάλες μειώσεις (-45%) κατά τη χρονιά της πανδημίας. Ταυτόχρονα, καταγράφεται στην αγορά έλλειψη αεροσκαφών της τάξης των 3.500-4.000, με κάποιες αεροπορικές εταιρείες μάλιστα να αναγκάζονται να κρατήσουν στο στόλο τους μεγαλύτερα σε ηλικία αεροσκάφη και λιγότερο αποδοτικά.


Από την πλευρά τους, οι κατασκευαστές αεροσκαφών λαμβάνουν διάφορα μέτρα για να βελτιώσουν την εφοδιαστική τους αλυσίδα και να αυξήσουν την παραγωγή, ωστόσο υπολογίζεται ότι για τα επόμενα δύο χρόνια, η αγορά θα συνεχίσει να περιορίζεται από την προσφορά παρά να ακολουθεί την αυξημένη ζήτηση. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2023, οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις εφτασαν το 99% των προσφερομένων θέσεων του 2019 σε παγκόσμιο επίπεδο.  


Πηγή: CAPA

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page