top of page

Αεροσκάφη από το μακρινό μέλλον … σήμερα



Παρελθόν, η θέση στο παράθυρο;


Υποσχόμενα αεροσκάφη νέας γενιάς, με ιδιαίτερο και πρωτοποριακό σχεδιασμό κυρίως στα φτερά, υπολογίζεται ότι θα βρίσκονται στον αέρα και θα πραγματοποιούν πτήσεις από το 2030. Η τεχνολογική start-up JetZero, έχει αναλάβει την κατασκευή τους, σε συνεργασία με τη Nasa και την Αμερικανική Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.


Το υποσχόμενο μοντέλο, επιχείρησαν να κατασκευάσουν και οι Boeing και Airbus, χωρίς όμως να καταφέρουν να το θέσουν ακόμα σε δοκιμαστική φάση. Το πλεονέκτημα του ιδιαίτερου σχεδιασμού του, είναι το αεροδυναμικό σχήμα της ατράκτου. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο αεροσκάφος να πετά σε μεγαλύτερο υψόμετρο καταναλώνοντας 50% λιγότερο πετρέλαιο και  παράγοντας χαμηλές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Χρησιμοποιώντας παράλληλα μικρότερες μηχανές, το αεροσκάφος θα έχει μειωμένο βάρος με αποτέλεσμα να είναι αρκετά πιο αποδοτικό.  


Τα καθίσματά θα είναι τοποθετημένα σε αμφιθεατρική μορφή, διαφοροποιημένα από τα σημερινά αεροπλάνα, ενώ λόγω του σχεδιασμού του θα υπάρχει χώρος για περισσότερους επιβάτες και εμπορεύματα. Το αεροσκάφος στοχεύει να μεταφέρει 250 επιβάτες και να καλύπτει απόσταση έως και 5.000 ναυτικών μιλίων, κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Παράλληλα λόγω της θέσης των μηχανών του, ο θόρυβος του αεροπλάνου θα είναι σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τα σημερινά.  


Για τις δυνατότητές των αεροσκαφών μιλά ο ιδρυτής της JetZero σε ένα ενδιαφέρον βίντεο.


Πηγή: The Sun


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page