top of page

Jet lag: Tips για να το ξεπεράσετε

Χρήσιμες συμβουλές για ταξιδιώτες μακρινών πτήσεων


Σε μακρινά ταξίδια ή σε άλλα προς προορισμό με σημαντική διαφορά ώρας από αυτή της αφετηρίας του ταξιδιού, το jet lag που ακολουθεί είναι μια συνήθης διαδικασία για κάποιους που συνήθως ξεπερνιέται δύσκολα. Συμβουλές και συστάσεις αντιμετώπισης έρχεται να δώσει το Sleep Foundation.


Το jet lag συχνά συνδέεται ως επί το πλείστον με διηπειρωτικά ταξίδια , ωστόσο μπορεί να προκληθεί σε οποιοδήποτε ταξίδι προς προορισμό με διαφορά τριών ή περισσότερων ώρων από αυτή της έδρας των επιβατών. Πρόκειται για μια διαδικασία, όπου ανατρέπεται ο κιρκάδειος ρυθμός του σώματος, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDS) των ΗΠΑ. Μπορεί να διαρκέσει από μέρες ή/και μέχρι και εβδομάδες, ενώ τα συμπτώματα περιλαμβάνουν διαταραχές ύπνου, υπνηλία, μειωμένη πνευματική ή σωματική απόδοση και γαστρεντερικά προβλήματα.


Για να ξεπεράσει κάποιος το jet lag, γρήγορα, απαιτείται ένας συνδυασμός ενεργειών, όπως η έκθεση στο φως του ήλιου, τις κατάλληλες ώρες και την επόμενη μέρα της πτήσης και η παραγωγή μελατονίνης. Αυτά επηρεάζουν θετικά το μηχανισμό που λειτουργεί με βάση το εσωτερικό ρολόι του οργανισμού και συνδέεται με αλλαγές στο σώμα, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να επαναφέρετε τους ρυθμούς σας. Εάν δεν υπάρχει η δυνατότητα έκθεσης στο φως του ήλιου, προτείνεται η επιλογή έκθεσης σε φώτα εσωτερικού χώρου, τηλέφωνα και φορητούς υπολογιστές. Κατά τη διάρκεια των προγραμματισμένων περιόδων σκότους και ύπνου (π.χ. μεσάνυχτα), είναι καλό να αποφεύγεται ο τεχνητός φωτισμός των ηλεκτρονικών συσκευών.  Η ορμόνη μελατονίνης παράγεται φυσικά από το σώμα και αρχίζει 2-3 ώρες πριν την κανονική ώρα ύπνου. Ωστόσο με συμβουλή γιατρού μπορεί να ληφθεί και ως συμπλήρωμα για αποφυγή του jet lag.


Μια – δύο ημέρες πριν το ταξίδι είναι καλό οι ταξιδιώτες να ρυθμίσουν το πρόγραμμα ύπνου τους, ώστε να προσαρμοστούν μόλις φτάσουν στον προορισμό σε συνδυασμό με την σταδιακή έκθεση στον ήλιο και τη λήψη συμπληρωμάτων μελατονίνης. Οι ύπνοι σύντομης διάρκειας μπορούν να μειώσουν την υπνηλία που προκαλείται, από το jet lag, ωστόσο δεν πρέπει να ξεπερνούν τα 30 λεπτά, ενώ πρέπει να είναι οκτώ και περισσότερες ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page