top of page

Κυπριακά αεροδρόμια: Υπηρεσίες για προσβασιμότητα όλων των επιβατών

Οι προσφερόμενες υπηρεσίες για άτομα με ορατές και μη ορατές αναπηρίες


Υπηρεσίες και προγράμματα, με στόχο όλοι οι επιβάτες με ορατές ή μη ορατές αναπηρίες ή μειωμένη κινητικότητα, να λαμβάνουν την απαραίτητη υποστήριξη διαθέτουν τα κυπριακά αεροδρόμια. Άμεση στόχευση να απολαμβάνουν όλοι μια άνετη και θετική ταξιδιωτική εμπειρία.


Οι επιβάτες που χρειάζονται βοήθεια από την υπηρεσία που εξυπηρετεί, τα άτομα με αναπηρία ή μειωμένη κινητικότητα (ΑμεΑ), ενθαρρύνονται να την προκρατήσουν, κατά τη διαδικασία κράτησης του εισιτηρίου τους. Η υπηρεσία προσφέρει υποβοήθηση στον έλεγχο ασφάλειας και προτεραιότητα στη διαδικασίες ελέγχου.

Η αερογραμμή, σε συνεργασία τόσο με το αεροδρόμιο, όσο και με την υπηρεσία που εξυπηρετεί άτομα που χρειάζονται βοήθεια, θα καταχωρήσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες όπως την ημέρα και την ώρα πτήσης και το είδος της βοήθειας.

Ακόμα όμως κι αν πρόκειται για κράτηση της τελευταίας στιγμής, όταν κάποιος επιβάτης χρειάζεται βοήθεια, ερχόμενος στο αεροδρόμιο, μπορεί να τη ζητήσει από το γραφείο της υπηρεσίας που εξυπηρετεί άτομα με αναπηρία ή με μειωμένη κινητικότητα.


Για τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) και άτομα με μειωμένη κινητικότητα τα αεροδρόμια της Κύπρου διαθέτουν, ανάμεσα σε άλλα, ειδικά σημεία πρόσβασης σε όλους τους χώρους των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου και ενδεδειγμένους χώρους στάθμευσης σε κοντινή απόσταση από τις εισόδους των κτηρίων.


Για πρώτη φορά στην Κύπρο λειτουργούν εξειδικευμένα αποδυτήρια ειδικά διαμορφωμένα για άτομα με προφανείς αναπηρίες με τη σήμανση «Changing Place». Στους εξωτερικούς χώρους και των δύο αεροδρομίων υπάρχουν σημεία βοήθειας, στα οποία τα άτομα με αναπηρίες ή μειωμένη κινητικότητα μπορούν να καλέσουν την υπηρεσία εξυπηρέτησης ΑμεΑ, ώστε να τους συναντήσει εκπαιδευμένος λειτουργός και να τους βοηθήσει να εισέλθουν στο αεροδρόμιο.


Επιπλέον, τα άτομα με αναπηρίες ή μειωμένη κινητικότητα, οι οποίοι είναι και κάτοχοι της ‘’Μπλέ Κάρτας Στάθμευσης’’ μπορούν να σταθμεύσουν έως και δύο ώρες δωρεάν, στους χώρους στάθμευσης των αεροδρομίων, στα ενδεδειγμένα σημεία κοντά στα κτήρια των αεροδρομίων, ή να επωφεληθούν έκπτωσης 45% στο συνολικό κόστος στάθμευσης.


Παράλληλα, η ιστοσελίδα της Hermes Airports είναι διαμορφωμένη βάσει του προτύπου WCAG (Web Content Accessibility Guidelines). Σκοπός της είναι να είναι προσβάσιμη και σε άτομα , τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα όρασης και ακοής.


‘Sunflower Lanyard’ και ‘Μπορώ να πετάξω’


Παράλληλα, η Hermes Airports έχει υιοθετήσει το διεθνές πρόγραμμα Sunflower Lanyard, το οποίο είναι σχεδιασμένο για άτομα με μη ορατές αναπηρίες.


Το προσωπικό όλων των εταιρειών των αεροδρομίων έχει εκπαιδευτεί από την ακαδημία που δημιούργησε η Hermes Airports, ώστε να προσεγγίζει και να παρέχει φροντίδα και εξυπηρέτηση στα άτομα με μη ορατές αναπηρίες που επιθυμούν να διακινηθούν με ανεξαρτησία, κατά το ταξίδι τους από τα αεροδρόμια. Έτσι, οι επιβάτες με μη ορατές αναπηρίες μπορούν διακριτικά να ζητήσουν βοήθεια από το προσωπικό.


Χρειάζεται να σημειωθεί ότι το το κορδόνι Sunflower δεν εξασφαλίζει την παροχή της υπηρεσίας fast track ή τη δυνατότητα προσπέρασης σε ουρές. Εντούτοις, οι άνθρωποι των αεροδρομίων θα κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν τους επιβάτες που φορούν το κορδόνι, το οποίο μπορούν να εξασφαλίσουν από τα γραφεία εξυπηρέτησης, ατόμων με αναπηρία και ατόμων με μειωμένη κινητικότητα, στις εισόδους των δύο αεροδρομίων.


Το «Μπορώ να πετάξω» αποτελεί ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα που έχει δημιουργηθεί από την Hermes Airports και εφαρμόζεται στα αεροδρόμια μας από το 2018, ειδικά για την εξυπηρέτηση ατόμων στο φάσμα του αυτισμού και των οικογενειών τους. Στο πλαίσιό του, παρέχεται προτεραιότητα σε όλους τους χώρους και στις διαδικασίες των αεροδρομίων, προσφέροντας το ειδικά σχεδιασμένο μπλε καπελάκι με το σήμα «I Can Fly» στους επιβάτες που το ζητούν.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page