top of page

Νέος γύρος για συνενώσεις δυνάμεων στην αεροπλοΐα

Ευρωπαϊκές αερογραμμές, στοχεύουν μέσω συμφωνιών σε ενδυνάμωση των μεριδίων τους


Οι ευρωπαϊκές αεροπορικές εταιρείες ετοιμάζονται για τα νέα επιχειρηματικά τους βήματα, τα οποία θα ακολουθήσουν μετά τις πρόσφατες συγχωνεύσεις και συνεργασίες. Στις αρχές Ιουλίου, προχώρησε η συμφωνία για την εξαγορά της ITA Airways από τον όμιλο της Lufthansa , ενώ η ισπανική Iberia, που ανήκει στον όμιλο IAG απέσυρε το ενδιαφέρον της για εξαγορά μεριδίου στην Air Europa.


Πρόσφατα ο σκανδιναβικός αερομεταφορέας SAS, εντάχθηκε στην αεροπορική συμμαχία Sky Team, ανταγωνιστή της Star Alliance, με μέλη της να περιλαμβάνουν τις: ITA Airways, AIR FRANCE, KLM και Delta Airlines. Ο όμιλος Lufthansa, εξασφάλισε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την εξαγορά ποσοστού ύψους 41% του κρατικού ιταλικού αερομεταφορέα ITA Airways. O CEO του ομίλου, Carsten Spohr, δήλωσε ότι ελπίζει να ολοκληρωθεί η συμφωνία πριν το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, ο όμιλος Lufthansa ενδιαφέρεται να αυξήσει την παρουσία του στη νότια Ευρώπη, καθώς εξετάζει το ενδεχόμενο για εξαγορά μετοχών στον πορτογαλικό αερομεταφορέα TAP. Με βάση μάλιστα, τις δηλώσεις της πορτογαλικής κυβέρνησης η διαδικασία για την ιδιωτικοποίηση του αερομεταφορέα θα προχωρήσει άμεσα το επόμενο διάστημα. Tο πορτογαλικό κράτος, παράλληλα, θα προχωρήσει με την κατασκευή νέου αεροδρομίου στη Λισαβόνα, το οποίο θα έχει τη δυνατότητα, βάσει μακροχρόνου πλάνου ,να εξυπηρετεί μέχρι και 100 εκατ. επιβάτες.


Ενδιαφέρον για απόκτηση μεριδίου στον πορτογαλικό αερομεταφορέα, έχουν εκφράσει και οι άλλοι δύο μεγάλοι ευρωπαϊκοί όμιλοι αεροπορικών εταιρειών, IAG και AIR FRANCE – KLM θέλοντας να ενδυναμώσουν περαιτέρω τη θέση τους.


Μία συμφωνία που επίσης κέντρισε το ενδιαφέρον στις αρχές του μήνα, είναι η επένδυση της ελληνικής Aegean στην ισπανική Volotea. Ο ελληνικός αερομεταφορέας απέκτησε το 13% της Volotea, ενώ μέχρι το 2ο τρίμηνο του 2025, η συμμετοχή της Aegean θα αυξηθεί στο 21%, ποσοστό που θα την καταστήσει το δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο της Volotea.


Στοιχεία των αεροπορικών εταιρειών, από το δεύτερο τρίμηνο του 2024, δείχνουν ότι οι αερομεταφορείς της Γηραιάς ηπείρου σημειώνουν κέρδη σε γενικά επίπεδα, μολονότι τα λειτουργικά και καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά περισσότερο από $1.3 δισεκατ. σε ετήσια βάση.


Πηγή: Flight Global 

Commentaires


Les commentaires ont été désactivés.
bottom of page