top of page

Πώς λειτουργεί ο κλιματισμός στο αεροπλάνο;

Η ανανέωση, το φιλτράρισμα και η σταθεροποίηση του αέρα καμπίνας


Ο αέρας που αναπνέουμε μέσα στο αεροσκάφος, ανανεώνεται συνεχώς κατά τη διάρκεια της πτήσης με αέρα που έρχεται από έξω και αναμιγνύεται μ’ αυτόν που είναι ήδη στην καμπίνα, ώστε όλοι, επιβάτες και πλήρωμα, να απολαμβάνουμε μια άνετη παραμονή εντός του αεροσκάφους.


Το σύστημα διαχείρισης του αέρα των αεροσκαφών ελέγχει την παροχή ικανοποιητικής και ποιοτικής ποσότητας οξυγόνου εντός του αεροσκάφους, διασφαλίζει τη βέλτιστη πίεση και την ιδανική θερμοκρασία εντός της καμπίνας.


Η εισαγωγή του αέρα γίνεται κοντά στις μηχανές του αεροσκάφους και κατόπιν διοχετεύεται σε σύστημα κλιματισμού, το οποίο ρυθμίζει τη θερμοκρασία του, γύρω στους 20 βαθμούς. Συμπιέζεται σε επίπεδο παρόμοιο με τον αέρα, κοντά στο επίπεδο της θάλασσας. Έπειτα φιλτράρεται από υψηλής αποδοτικότητας φίλτρα, τα οποία φροντίζουν να αποβάλλουν οποιαδήποτε μικροσωματίδια, ιούς και βακτήρια.


Στη συνέχεια ο αέρας αναμιγνύεται με αυτόν της καμπίνας και διοχετεύεται μέσω ειδικών συστημάτων κλιματισμού που βρίσκονται πάνω από τις θέσεις των επιβατών. Ταυτόχρονα το σύστημα κλιματισμού αποβάλλει ένα μέρος του αέρα της καμπίνας εξασφαλίζοντας, έτσι μία σταθερή πίεση, όπως και ανανέωση του αέρα μέσα στην καμπίνα κάθε 3 λεπτά.


Παρακολουθήστε το σχετικό βίντεο ΕΔΩ


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page