top of page

Πόσο γρήγορα κινείται ένα αεροπλάνο;

Από την απογείωση, στην προσγείωση και οι on air ταχύτητες


Με ταχύτητες που μπορεί να φτάσουν μέχρι και 1000 km ανά ώρα, τρεις φορές γρηγορότερες απ’ αυτές που αναπτύσσει ένα αυτοκίνητο της Formula 1, μπορεί, να κινείται σήμερα ένα επιβατηγο αεροπλάνο και πιο συγκεκριμένα ένα Airbus 380. Ταυτόχρονα η ταχύτητα ενός εμπορικού αεροσκάφους στη φάση της προσγείωσης, κατά την οποία, συνήθως οι επιβάτες αισθάνονται έντονα την γρήγορη κίνηση, κυμαίνεται με 275-290 km ανά ώρα.


Με βάση επιστημονικά δεδομένα, τα αεροπλάνα αναπτύσσουν διαφορετικές ταχύτητες κατά τη διάρκεια πτήσης, στον αέρα και το έδαφος ανάλογα με το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδρομή τους.

Μέλημα των πιλότων είναι να ταξιδεύουν στην ιδανική ταχύτητα (sweet spot) για υψηλά επίπεδα εξοικονόμησης καυσίμων και αποδοτικότητας. Ταχύτητα, η οποία δεν είναι απαραίτητα και η πιο γρήγορη.Αρχικά το ύψος που ταξιδεύει ένα αεροπλάνο εξαρτάται από το συνολικό βάρος του αεροσκάφους, των μεταφερόμενων εμπορευμάτων και επιβατών, τις καιρικές συνθήκες και τον τύπο του.

Οι διαφορετικές φάσεις

Η ταχύτητα που αναπτύσσει ένα αεροπλάνο διαχωρίζεται σε πέντε φάσεις.

Τροχοδρόμηση: Η διαδικασία κατά την οποία το αεροπλάνο κινείται από την πύλη στον τροχόδρομο, με χαμήλη ταχύτητα συνήθως μεταξύ 30 και 35 km, ώστε να μπορεί να σταματήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, καθώς επίσης και για να μην υπάρχει ρίσκο ζημιάς στους τροχούς στο ενδεχόμενο απότομης στροφής.

Απογείωση: Η στιγμή που το αεροπλάνο απογειώνεται. Τα μικρότερα αεροσκάφη, με ελαφριά φτερά χρησιμοποιούν όλη τη δύναμη και ταχύτητα για να το κάνουν. Τα μεγαλύτερα χρησιμοποιούν μικρότερη δύναμη, για να παρατείνουν τη διάρκεια ζωής του κινητήρα τους και να μειώσουν το θόρυβο που προκαλεί η λειτουργία τους. Η μέση ταχύτητα απογείωσης κυμαίνεται στα 240-285 km.

Πλεύση/ πορεία: Η φάση όπου το αεροσκάφος φτάνει σε ύψος σταθερής πορείας και βρίσκεται εκεί μέχρι την έναρξη διαδικασίας καθόδου και προσγείωσης. Το διάστημα αυτό αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της πτήσης. Τα πιο κοινά εμπορικά αεροσκάφη, όπως τα Airbus A320 και Boeing 737, σ’ αυτό το στάδιο κινούνται με ταχύτητα άνεσης που ορίζεται στα 830 km /ώρα και σε ύψος μεταξύ 31.000 και 38.000 ποδών.

Κάθοδος: Το στάδιο έναρξης της καθόδου προς το αεροδρόμιο προορισμού, τη στιγμή που συνήθως χρειάζεται να κλείσουμε το ατομικό τραπεζάκι, να δέσουμε τις ζώνες μας και πάλι και να ανοίξουμε το παράθυρο της θέσης μας. Τα αεροσκάφη κατεβαίνουν σ’ αυτή τη φάση συνήθως σε 1.500 – 3.000 πόδια/λεπτό. Στα τελευταία στάδια, η ταχύτητα μειώνεται και πλησιάζει αυτήν της προσγείωσης.

Προσγείωση: Τα αεροπλάνα προσγειώνονται με μεγαλύτερη ταχύτητα σε σχέση με την απογείωσή τους, η οποία κυμαίνεται μεταξύ 275 – 290 km  /ώρα.

Διαφορετικά αεροσκάφη έχουν διαφορετικές μέγιστες ταχύτητες, όπως δημοσιεύεται από το πιο πολυσύχναστο αεροδρόμιο της Ολλανδίας, Schiphol, το οποίο κατέγραψε τις μέγιστες ταχύτητες/ ύψος των πιο διάσημων επιβατικών αεροσκαφών στον κόσμο:  

 

ΑΕΡΟΣΚΑΦΟΣ

ΤΑΧΥΤΗΤΑ (km)

ΥΨΟΣ (ft)

Airbus A320

967

36.089

Airbus A330

950

36.089

Airbus A380

1041

43.097

Διαβάστε περισσότερα στο  Simple Flying

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page