top of page

Πρωτοβουλίες βιώσιμης ανάπτυξης στην αεροπορική βιομηχανία

Πώς ένα δίκτυο συνεργασιών αναπτύσσεται, επιτυγχάνοντας απτά αποτελέσματα


Η επίδραση της αεροπορικής βιομηχανίας στο περιβάλλον και την κοινωνία είναι θέμα, το οποίο βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των εταιρειών του κλάδου, εδώ και χρόνια στο δρόμο προς ένα ευρύτερο σχεδιασμού για βιώσιμη ανάπτυξη.  Σ’ αυτό το πλαίσιο εφαρμόζονται διάφορες ενέργειες τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την κοινωνική βιωσιμότητα.

 

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρίες εδώ και χρόνια εφαρμόζουν πρακτικές για να μειώσουν τα απόβλητά από τις πτήσεις τους και να εξοικονομήσουν καύσιμα, ταυτόχρονα επενδύοντας σε έρευνες για ανάπτυξη νέων πρακτικών, που θα μειώσουν ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα τους.


Ο όμιλος αεροπορικών εταιρειών, AIRFRANCΕ KLM, στον οποίο ανήκει και η Transavia, επένδυσε 4.7 εκατ. δολάρια το 2023 στην εταιρεία DG Fuels, για την ολοκλήρωση έργου που στοχεύει στην παραγωγή βιώσιμών αεροπορικών καυσίμων (SAF), με βάση το υδρογόνο.


Η Emirates, σε μια προσπάθεια ενσωμάτωσης της βιωσιμότητας στις καθημερινές πρακτικές της, αντικατέστησε τις κλασσικές κουβέρτες των επιβατών, με κουβέρτες κατασκευασμένες από ανακυκλώσιμα πλαστικά μπουκάλια. Ακόμη, τα γεύματα που προσφέρει στους επιβάτες, προέρχονται από τοπικούς παραγωγούς. Ένας άλλος στόχος της αερογραμμής είναι η επαναχρησιμοποίηση 50.000 kg υλικών, που αφαιρέθηκαν από αεροσκάφη, τα οποία ανακαινίζονται. Μ’ αυτά τα υλικά και κυρίως με κατάλληλα υφάσματα καθισμάτων, θα δημιουργηθούν χειροποίητες σχολικές τσάντες που θα δοθούν σε παιδιά από ευάλωτες ομάδες στην Αφρική και στην Ασία. Παρόμοια ενέργεια πραγματοποιήθηκε και στο παρελθόν, όπου με επαναχρησιμοποιημένα υλικά όπως δέρμα, αλουμίνιο και ξύλο δημιουργήθηκε μια συλλογή με τσάντες ταξιδιού και αξεσουάρ, τα οποία πωλήθηκαν και τα έσοδα δόθηκαν στο ίδρυμα της Emirates, για την υποστήριξη φιλανθρωπικών έργων.


Ανάμεσα στις εταιρείες που πραγματοποιούν ενέργειες για ανάπτυξη των τοπικών κοινωνιών, συγκαταλέγεται η Iberia. Ο ισπανικός αερομεταφορέας, σε συνεργασία με το μη κερδοσκοπικό οργανισμό ‘’Mano a Mano’’, ο οποίος ιδρύθηκε από εργαζομένους του και τον σύνδεσμο ανάπτυξης αγροτικών κοινοτήτων ADECOR, δημιούργησε το εκπαιδευτικό κέντρο ‘’Maya Kaqchikel Beleje Noj‘’, που αποτελεί το μόνο σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, στην αγροτική κοινότητα San Martín Jilotepeque της Γουτεμάλας. Παράλληλα, η Iberia υποστηρίζει το πρόγραμμα ανάπτυξης της κοινότητας Douar Afernou el Fouki στο Μαρόκο, σε συνεργασία με το μεσογειακό σύνδεσμο για την ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος. Πιο συγκεκριμένα, η Iberia διοργάνωσε δύο δημοπρασίες έργων τέχνης στη Μαδρίτη και όλα τα έσοδα δόθηκαν για την ανακαίνιση δύο σιντριβανιών και μίας δεξαμενής για τη διοχέτευση νερού στα σπίτια των 255 κατοίκων της κοινότητας. Επιπρόσθετα, κατασκευάστηκαν φούρνοι, οι οποίοι επιτρέπουν το ψήσιμο φαγητών με οικολογικό τρόπο, χωρίς τη χρήση ρεύματος. Η Γουατεμάλα και το Μαρόκο αποτελούν προορισμούς, όπου πραγματοποιεί πτήσεις η αερογραμμή.  


Στην Ελλάδα, η Aegean Airlines υποστηρίζει τα παιδικά χωριά SOS Ελλάδος από το 2008, με τη συμμετοχή και του κοινού. Με κάθε αεροπορικό εισιτήριο που αγοράζουν οι επιβάτες, έχουν την επιλογή να δωρίσουν 2 ευρώ στον οργανισμό, ενώ μετέπειτά η Aegean Airlines προσθέτει ακόμα 2 ευρώ στη δωρεά. Από το 2008 έως και το 2022, οι δωρεές ανήλθαν σε 2,9 εκατ. ευρώ και με το ποσό συγχρηματοδοτήθηκαν οι κατασκευές του ξενώνα βρεφών του οργανισμού στο Μαρούσι, των σπιτιών στα παιδικά χωριά SOS Ηρακλείου και Αλεξανδρούπολης, καθώς και τα λειτουργικά κόστη των εκπαιδευτικών κέντρων των παιδικών χωριών SOS σε Ηράκλειο, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα και Πάτρα.

 

Παράλληλα, μία πρωτότυπη συνεργασία με στόχο τη βιωσιμότητα αποτελεί αυτή του διεθνούς αεροδρομίου του Ντουμπάι με την Disney Middle East. Οι δύο οργανισμοί ένωσαν τις δυνάμεις τους, μετά από πρωτοβουλία του αεροδρομίου, το οποίο μέσα από αυτήν την ιδιαίτερη συνεργασία επιδίωξε να ενισχύσει την ενημέρωση για την ανακύκλωση και την ανάγκη μείωσης των πλαστικών μίας χρήσης. Στο πλαίσιο της, κατά τη διάρκεια προβολής ταινιών της Disney στις κινηματογραφικές αίθουσες, όπως το Toy Story, λειτούργησαν σταθμοί δραστηριοτήτων στο αεροδρόμιο σε διάφορα σημεία, όπου επιβάτες- παιδιά και νέοι- κάθε ηλικίας μάθαιναν πως να μεταμορφώνουν ανακυκλώσιμα υλικά σε παιγνίδια ή/και αγαπημένους τους ήρωες.


Παράλληλα, τα αεροδρόμια δημιουργούν συνεργασίες για την ανάπτυξη πρακτικών, ώστε να μειώσουν την επίδραση των καθημερινών δραστηριοτήτων στο περιβάλλον. Ένα παράδειγμα αποτελεί το αεροδρόμιο της Ζυρίχης, όπου το νερό που προέρχεται από τις τουαλέτες και τα εστιατόρια καταλήγει στο σύστημα αποχέτευσης των δύο δήμων της περιοχής και γίνεται επεξεργασία, με στόχο την παραγωγή βιοαερίου.  Στην Ιταλία, τα δύο αεροδρόμια της Ρώμης συνεργάζονται με την start-up εταιρεία,  Too Good To Go, δίνοντας τη δυνατότητα στους επιβάτες να αγοράζουν σε μειωμένη τιμή περισσευόμενα φαγητά των καφεστιατορίων των αεροδρομίων, τα οποία έχουν λήξει και θα πετάγονταν, ωστόσο εξακολουθούν να είναι κατάλληλα για κατανάλωση. Ταυτόχρονα, γίνεται και κομποστοποίηση περισσευούμενων τροφών, με το λίπασμα να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες των φυτών των δύο αεροδρομίων.


Ενέργειες και στην Κύπρο

Παρόμοια πρωτοβουλία εφαρμόζεται και στα κυπριακά αεροδρόμια, όπου γίνεται κομποστοποίηση κόκκων καφέ που περισσεύουν από τα καφεστιατόρια, έτσι ώστε να μετατρέπονται σε λίπασμα, το οποίο δίνεται δωρεάν στους επιβάτες. Το κοινό μπορεί να τα προμηθευτεί στα παρόν στάδιο από το αεροδρόμιο Λάρνακας, συγκεκριμένα από το Costa Coffee που βρίσκεται στο χώρο των πυλών αναχώρησης και από το Flo Café στο χώρο συνάντησης επιβατών στις αφίξεις.


Σημαντικές επενδύσεις πραγματοποιούνται, επίσης για τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων, με ένα από τα μεγαλύτερα πάρκα αεροδρομίου στον κόσμο να έχει κατασκευαστεί στο αεροδρόμιο του Denver στις ΗΠΑ σε έκταση 140 στρεμμάτων. Αντίστοιχα, στην Κύπρο εγκαινιάστηκαν την περσινή χρονιά τα πρώτα φωτοβολταϊκά πάρκα των αεροδρομίων Λάρνακας και Πάφου, τα οποία καλύπτουν το 28% των ετήσιων ενεργειακών αναγκών.

bottom of page